Sjukvården

Min yngsta dotter har drabbats av en märklig hudåkomma. Det började som vita partier i armvecken, detta spred sig sedan vidare till bröst, rygg och mage. Eftersom hon har en tendens att bli riktigt brun på sommaren syns detta givetvis ännu mer denna årstiden. Nu har utslagen även drabbat benen..och här har de vita fläckarna övergått till att vara röda med en ihållande klåda!

I fredagskväll fick både jag och dottern nog av utslagen och körde i till akuten. Men här hänvisade dem oss bara till en jourläkarmottagning en bit bort. Vi gick in på jourmottagningen och möttes av två fullpackade väntrum med människor! herregud..man kände sig sjuk bara av att vistas i samma rum. Kanske det är därför jag drar mig in i det längsta för att uppsöka läkarvård? för att jag kanske är lite av en hypokondriker..och inbillar mig att jag har ALLA de sjukdomar de andra har. Vi fick vänta i ca en timme innan vårt nr kommer upp på displayen..men det var ju inte så farligt lång tid att vänta, tänkte jag. Haha..det visade sig att en sköterska tog emot oss och frågade lite om utslagen..hänvisade oss till en lucka där vi fick betala 300 kr..och sedan fick vi vänta igen! Suck.

Efter ca 1.5 timme ropade någon äntligen vårt nr! glada i hågen trippade vi in i ett undersökningsrum. Efter en stund kom fröken doktor herself.

- Hm..du har problem med utslag?
- Ja..det kliar!
- Hm..svårt att säja vad det skulle kunna vara. Har du provat någon salva?
- Ja..både kortison, mjukgörande och aloe vera mot klådan.
- Hm..nej tyvärr. jag kan inte hjälpa dig! du får gå till din vårdcentral på måndag!
- Men..kan jag inte få något mot klådan?
- Nej tyvärr..jag vågar inte skriva ut något. Du får gå till vårdcentralen..för detta är ju inte sååå akut!

Ridå! snacka om att känna sig grundlurad..först vänta i nästan tre timmar..betala 300 kr...för INGENTING!? inte för att jag är speciellt världsvan vad gäller sjukvården eftersom jag nästan aldrig går dit..men ändå? man kan väl för f*n få någonting när man gjort sig omaket att anse att man har en akut åkomma..eller?

Det första jag gjorde när jag kom till kontoret imorse var att ringa vår vårdcentral för att boka tid. Av kvinnan på vårdcentralen fick jag reda på att; - Ja..haha..du loosade 300 kr..men vi kommer att få böta       1 300 kr för att du gick dit istället för till oss! jag trodde att hon skämtade med mig..men det gjorde hon inte. Reglerna var så tydligen.

Kl 14.40 idag klev vi in på vårdcentralen...betalade 120 kr och satt ner och väntade. Efter en halvtimmes väntan fick vi träffa doktorn.

- Jaha du har utslag?
- Ja det har jag och dem kliar...
- Hm..vad tror ni själv att det kan var?

Nu höll jag på att få ett nervsusammengebrocht!! vad i hela fridens liljor?? är det vi som ska ställa diagnos på oss själv?? vad f*n har hänt med sjukvården?! givetvis berättade jag och dottern lugnt och sansat vad läkaren i fredags sagt. Hm..ja det kan ju kanske stämma, tyckte doktorn då. Men hon vågade inte svara på vad det kunde vara..så ni får ha en remiss till en hudspecialist. När hon sa detta sken hon upp som en sol! det kändes som vi hade "gjort hennes dag" hon fick skriva en REMISS.

- Men vi kan väl få något mot klådan?
- Hm..ja det är klart. Har ni provat något som hjälpt?
- Ja..vi har provat Pevaryl och antihistamin.
- Vad bra! ska jag skriva ut ett recept på det då?
- Ja tack.

Alltså helt seriöst? jag kunde sagt vad som helst..ja du kan väl skriva ut lite nervtabletter mot klådan och morfin mot smärtan..och när du ändå är i farten så skriv ut lite till mig med tack!

När vi varit på apoteket och spenderat ytterligare 200 kr på allergitabletter och salva..summerade jag våra läkarbesök.

300 kr i fredags..för INGENTING
120 idag för en remiss
200 kr idag för salva och tabletter jag kunde köpt RECEPTFRITT
TOTALT 620 KR och då har jag inte ens räknat in förlorad arbetsinkomst och bensin!

Både jag och dottern grät en skvätt över eländet..hur länge får vi vänta nu..innan vi hör något från hudspecialisten? De kanske inte tycker att ärendet är tillräckligt akut? de kanske inte förstår dotterns vånda över att behöva visa sin kropp på skolan? de kanske inte förstår hur tråkigt det är för en ung kvinna att behöva förklara för allt & alla; Nej..det smittar inte! Ja..jag vet att det ser äckligt ut! Ja..jag har varit hos doktorn! Ja..det kliar som fasiken! Nej..jag kan inte ha byxor eller strumpbyxor på benen nu när det är varmt, för då fastnar utslagen i tyget och då kliar det ännu mer!

Det enda som stör en moder just nu är att jag är helt hjälplös! jag skulle önska att jag kunde trolla och ta bort alla utslagen och göra min lilla loppa frisk..eller att jag valt att göra kärriär som läkare och kunnat ställa diagnos själv.Postat av: Bmamma

håller fullkomligt med dig i dina åsikter om sjukvården idag. Tänk förr då kunde man gå til sin doktor och få veta vad man hade för sjuka få medicin och bli bra idag är det som du säger man får vara sin egen doktor och betala på köpet man skulle kanske sätta upp en läkarmottagning tänk vilka pengar man skulle tjäna då

2009-08-24 @ 19:33:03
Postat av: Sarah

Oh my gooood! Sitter här och gapar, vad är det för sjukvård egentligen? Förstår er frustration och hoppas det löser sig snart, men det var skrattretande vilket bemötande - tur (peppar peppar) att man inte behöver åka dit så ofta. På "min" akut vägrade de nästan ta emot in väninna som fått en riktigt akut urinvägsinfektion, hon fick ligga i baksätet och våndas på väg till akuten (hon brukar åka på rejäla infektioner), men tydligen tyckte de hon skulle vänta till måndagen, detta var en fredagkväll, men hon stod på sig och fick ut tabletter - hur kan de egentligen bedömma om det är akut eller inte, man åker ju inte direkt och sätter sig i väntrum med alla möjliga baskilusker i flera flera timmar bara för det är kul!!

Oj det blev långt, men jag blev så sur!

Ha en bra kväll!!

2009-08-24 @ 19:45:46
URL: http://sarahserenad.wordpress.com
Postat av: Svar till Bmamma

Haha..tanken är inte så dum faktiskt! med en egen liten mottagning! jag menar nuförtiden kan du ju bara googla fram dina symptom på datorn och tydligen kan vilken klåpare som helst bli läkare?!

Kramar

2009-08-24 @ 19:59:07
URL: http://evamum.blogg.se/
Postat av: Jag

Ja de beror nog på... Om man kämpar med både sina egna o den andres monster... Då blir de tungt... De räcker inte med att bara den ena kämpar med sig själv... Båda måste orka... När den ena ger 150 o den andra ger 75 så brister de till slut... Då räcker de inte med att man älskar varandra... Men jag är nog den evige romantikern...Min tid kommer nog... Bara jag får slicka mina sår ett tag...

2009-08-24 @ 20:21:05
URL: http://ahvarforinte.blogg.se/
Postat av: litentanta

Jag är lite kluven till allt det här dock, antagligen för att jag har haft för mycket kontakt med vården... hmmm, vad säger det om mig/oss? Min erfarenhet säger mig att det finns en massa änglar, högkompetenta och så resten då... Lite slumpen, eller tur, om man ska hitta av dem kanske, för visst har vi mött idioter några gånger samtidigt som jag har mött en hel del engagerade och duktiga själar inom vården...Men jag förstår känslan, för så är det ju, man går ju inte till akuten om det inte är just AKUT, och svar som att "jag inte vågar" skriva ut nåt mot exempelvis klåda är ju helt vansinnigt!! Kan de inte ta ett sånt avgörande där, vars f-n ska de göra det då??Hoppas remissen till hud kommer fort även om jag misstänker lite seeegare behandlingstid där, för det är ju en knepig avdelning som behandlar både det ena och det andra, blink blink och det "andra" är tämligen florerande såhär efter sommar o sol.. ;-)Ha det bäst trots allt, eller så bra det går, och tackar och bockar för grattningen, den hann i tid och allt minsann för idag är ju min dag, särbot fyllde i går minsann ;-)!Kramen!

2009-08-24 @ 20:23:23
URL: http://litentanta.blogg.se/
Postat av: Maria

Oj, vilken historia....tyvärrr är det ju så det fungerar nu för tiden. Bästa tipsen är att ringa och tjata! Om det inte blir bättre så kan vårdcentralen skriva en akutremiss så ni får komma vidare samma dag eller inom de närmsta dagarna. Ring också hudmott och förklara och be om en återbudstid, ring varje dag och tjata på dem så de ger sig....:-)

2009-08-24 @ 20:45:40
URL: http://tvillingpojkarna.blogg.se/
Postat av: petra

håller med dig mamma, önskar jag också kunde trolla bort dem :( men jag biter ihop och får vänta tills vi blir kallade till hudspecialist .. love you

2009-08-24 @ 21:28:05
URL: http://petriiich.blogg.se/
Postat av: Kim P

Ja, herrejävlar vad beklämmande. Hoppas bara att dottern får träffa en hudspecialist förr och inte senare!Jätte-, jättestort efterskottsgrattis till giftemålet! Ni verkar (trots diverse missöden) ha haft ett alldeles underbart bröllop. Och så fina ni var! :-)

Stor kram!

2009-08-25 @ 10:20:56
URL: http://lasipp.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0